ČO JE TO RHODIOVANÉ STRIEBRO A AKÝ JE ROZDIEL MEDZI RHODIOVANÝM A NERHODIOVANÝM STRIEBROM

ČO JE TO RHODIOVANÉ STRIEBRO A AKÝ JE ROZDIEL MEDZI RHODIOVANÝM A NERHODIOVANÝM STRIEBROM

ČO JE TO RHODIOVANÉ STRIEBRO A AKÝ JE ROZDIEL MEDZI RHODIOVANÝM A NERHODIOVANÝM STRIEBROM

Striebro je dlhodobobo obľúbeným kovom na výrobu šperkov, nie len pre jeho pekný žiarivý lesk, ale aj pre jeho trvácnosť, nehovoriac o dobrej cenovej dostupnosti. Strieborné šperky sa u nás predávajú každodenne, no mnoho našich zákazníkov častokrát nevie, aký je rozdiel medzi rhodiovaným a nerhodiovaným (klasickým) striebrom. Ak ste jedným z nich, čítajte ďalej, Tím Felicita pre vás pripravil veľmi jasný a stručný návod, ako to rozoznať.

Čo je to rhodium?

Začneme pekne od začiatku, s tým, čo je to rhodium, a prečo je toto rhodium pre šperkárov veľmi dôležité. Rhodium (čítaj ródium) je chemický prvok v periodickej tabuľke, ktorý má symbol Rh. Je to kov striebro-bielej farby zo skupiny platinových prvkov, ktorý patrí medzi najdrahšie drahé kovy. Je stály, tvrdý a odolný voči vonkajším vplyvom ako je svetlo, či ľudský pot, preto, ako sme už aj v úvode spomínali, je medzi klenotníkmi veľmi obľúbený. 

Aký je to rhodiovaný strieborný šperk? 

Rhodiovaný strieborný šperk je strieborný šperk s povrchovou úpravou, t.j. nanesením rhodia na klasický strieborný šperk vo vrstve hrubej od 0,5 do 1,5 mikrometra. Toto rhodiovanie je vykonávané z viacerých dôvodov, ten najpodstatnejší, ktorý ocení každý jeden zákazník je, že rhodiovaný strieborný šperk netreba čistiť, ani sa o neho netreba starať, zatiaľ čo o strieborné šperky bez tejto povrchovej úpravy to je potrebné. Okrem toho je odolnejší voči nárazom a poškrabaniu.

Ako na pohľad rozoznám rhodiovaný strieborný šperk od nerhodiovaného?

Je to veľmi jednoduché, najlepší spôsob ako to rozoznať je vidieť minimálne dva strieborné šperky, jeden rhodiovaný a druhý nie, položené vedľa seba a porovnať si ich. Strieborný šperk bez ródia ma farbu svetlejšiu, odlesky sa môžu odrážať až do žlta, zatiaľ čo rhodiovaný strieborný šperk je tmavší, čisto strieborný a odlesky má do bielej farby. Cena v tomto prípade môže, ale nemusí hrať žiadnu rolu, pretože rhodium je iba jedným z kritérií, ktoré sa berú do úvahy pri udávaní hodnoty šperku. 

Naozaj vyzerá rhodiované striebro ako biele zlato, alebo je to len mýtus?

Mnoho ľudí nevie rozoznať biele zlato do rhodiovaného striebra, takže nie, nie je to mýtus. Rhodiované striebro je nápadne podobné bielemu zlatu a nie je to dokonca vôbec náhoda. Biele zlato je častokrát podrobené rovnakému rhodiovaniu ako aj striebro, je to hlavne kvôli prevencii pred poškriabaním. Biele zlato po rhodiovaní je viac biele a striebristé, čo upúta zákaznika viac ako biele zlato bez ródia. Napriek tejto podobnosti ale netreba zanevrieť na kúpu šperkov z bieleho zlata, netreba zabúdať na to, že zlato, či už je to biele, žlté, či ružové ma stále väčšiu hodnotu ako striebro.

Ako sa starať o rhodiovaný strieborný šperk?

Ako sme už v predchádzajúcich odsekoch spomínali, údržba strieborného rhodiovaného šperku je veľmi jednoduchá, takmer žiadna. Nezožltne, nesčernie, ak sa vám zanesie stači použiť klasickú handričku, handričku na striebro, alebo jednoducho opláchnuť vodou. Neodporúča sa nosiť tento šperk pri kúpaní v mori, či vystavovať ho silným nárazom, ktoré by mohli poškodiť vrstvu rhodia, či samotný šperk. 

Sú strieborné šperky bez povrchovej úpravy rhodiom “out” (už sa nenosia) ?

Určite nie. Je pravda, že výklady klenotníctiev sú zaplavené stále viac a viac rhodiovaným striebrom, no strieborné šperky bez rhodiovania sú stále veľmi populárne medzi ľudmi, a to hlavne kvôli originálnej striebornej farbe, ktoré tieto šperky majú. 

Ak si stále nie ste istý, či vybrať rhodiované striebro, alebo nie, pozrite sa aj na naše kolekcie strieborných náušníc, retiazok, či prsteňov a vyberte ten správny šperk, ktorý bude (čo je najdôležitejšie) darovaný od srdca! 🙂

Zdieľaj tento článok